Kuchyňská linka a nábytek na míru
Kuchyňská linka je základním kamenem každé domácnosti. V kuchyni trávíme podstatnou část svého života, měli bychom proto dbát na kvalitu a provedení tohoto místa. Správný typ kuchyňské linky dokáže ušetřit spoustu času a námahy při provádění běžných úkonů.
Na co si dát pozor při výběru kuchyňské linky? Důležitá je ergonomie a správné uspořádání spotřebičů. Níže naleznete nejdůležitější body, které vám usnadní rozhodování.
Jaké typy kuchyňských linek vyrábíme? Záleží na rozměrech kuchyně a nároky osob, které budou linku využívat. Máme zkušenosti s výrobou a montáží jednoduchých a rovných kuchyňských linek (l). Poradíme si s výrobou a montáží rohových linek (L), linek do tvaru U nebo G.
- Jednoduché a rovné kuchyňské linky I
- Rohové kuchyňské linky ve tvaru L
- Kuchyňské linky do tvaru U nebo G
- Bar a kuchyňské ostrůvky
- Kuchyňské linky z masivu
Ergonomie kuchyňské linky je důležitá
Ergonomie je důležitým faktorem při návrhu a výrobním procesu kuchyňské linky. Správná výška přípravné desky, poliček a horních dvířek, umístění jednotlivých spotřebičů (digestoř, lednice, myčka, sporák atd.), zajištění místa na dostatečné osvětlení a digestoře, tak to jsou důležité požadavky, na které nesmíme při návrhu kuchyňské linky zapomenout.
Při správném návrhu kuchyňské linky se vyhneme zdravotním potížím bolesti zad, krční páteře, ramen a dalším problémům spojených s nesprávným držením těla. Pojďme těmto zdravotním neduhům předejít.
Pracovní deska
Pracovní deska by měla být umístěna tak, aby se při práci nepřetěžovaly ramena, krk a záda. Optimální výška pracovní desky musí být přizpůsobena výšce a postavě osoby, která bude linku nejčastěji používat. Platí obecné doporučení, aby horní hranice pracovní desky byla v rozmezí 85 až 95 cm od podlahy.
Skříňky
Skříňky musí být dostatečně hluboké, aby se do nich vešly velké hrnce a pánve, ale zároveň dostatečně mělké, aby byly všechny položky snadno dosažitelné.
Dřez a myčka
Dřez a myčka by měly být umístěny v optimální vzdálenosti od pracovní desky a sporáku. Tím minimalizujeme zbytečný pohyb a ztrátu času při přesouvání špinavého nádobí. Obecně se doporučuje umístit dřez a myčku do výšky, která umožní práci v poloze, kdy jsou ramena uvolněná a lokty ohnuté pod úhlem 90 stupňů.
Spotřebiče
Spotřebiče je vhodné umístit v souladu s velikostí a uspořádáním každé kuchyně. Je nutné dbát na to, aby rozmístění jednotlivých spotřebičů (chladnička, mikrovlnka a sporák) simulovalo výrobní linku. Přesně takovým způsobem fungují kuchyně známých restaurací, které moc dobře vědí, jak neztrácet čas a snižovat riziko zbytečného pohybu, který dokáže člověka rychle vyčerpat. Více si o správném rozmístění spotřebičů si povíme níže v samostatném odstavci.
Digestoř
Digestoř je nutné umístit do vhodné výšky, aby pachy a páry, které při tvorbě jídla vznikají, mohly být plynule odvedeny. Správné odvětrání pomůže snížit nežádoucí odér a vlhkost, která je jedním ze základních předpokladů při tvorbě plísní v bytech.
Osvětlení
Osvětlení kuchyňské linky je vhodné zajistit bílým světlem s vysokým barevným podáním (CRI), které co nejvěrněji zachytí barvu potravin a surovin. Zdrojem takového světla může být LED osvětlení s teplotou barev kolem 4000 – 5000 K a CRI 90 a více. Osvětlení by mělo být umístěno pod horní skříňky nad linkou nebo na spodní straně skříněk nad linkou, aby bylo světlo rovnoměrně rozptýleno na pracovní ploše.
Správné uspořádání spotřebičů v kuchyni
Většina lidí, kteří se aktivně podílí na přípravě a vaření jídla, potvrdí, že optimální rozmístění lednice, mrazáku, sporáku nebo varné desky má důležitý vliv na rychlost a kvalitu vařených pokrmů. Radost z vaření dokáže rychle zmizet, když je potřeba udělat opakovaný pohyb, který je ve své podstatě zbytečný a namáhající. Správným uspořádáním ušetříme síly, které můžeme věnovat do jiné činnosti.
Kuchyňský trojúhelník
Koncept kuchyňského trojúhelníku je zaměřený na praktické umístění lednice, dřezu a sporáku, což umožňuje snadnou a efektivní práci v kuchyni. Toto rozložení umožňuje snadný pohyb mezi těmito třemi klíčovými oblastmi a minimalizuje časové ztráty a zbytečné kroky. Obecné doporučení praví, že celkový obvod kuchyňského trojúhelníku by neměl přesáhnout 8 metrů. Vzdálenost mezi lednicí, dřezem a sporákem by měla být mezi 1,2 až 2,7 metrů.
Tento koncept je osvědčeným způsobem, jak zvýšit efektivitu a plynulost práce v kuchyni mezi lednicí, dřezem a varným centrem. Nevýhodou může být prostorové omezení. Je proto nutné předem důkladně promyslet a zvážit míry kuchyně a spotřebičů.
Individuální rozmístění spotřebičů
Někdy může být nejlepší umístit každý spotřebič tam, kde nejlépe vyhovuje konkrétnímu uživateli a jeho potřebám. Napište nám. Spolu vymyslíme a navrhneme nejlepší řešení pro vaší kuchyň.
Kuchyňská linka ve tvaru L
Řešíte-li každý centimetr volného prostoru, ale zároveň chcete útulnou a dobře poskládanou kuchyň, je kuchyňská linka ve tvaru L ta správná volba.
Pro koho je kuchyňská linka L vhodná?
Majitelé bytů a rodinných domků, kde není místa nazbyt. Správně umístěná rohová linka ve tvaru L vyřeší hluchý prostor a poskytne skvělé místo k pečení a vaření.
Výhody kuchyňské linky L
Kdo by neměl o lince ve tvaru L uvažovat?
V případě, že je kuchyň velká a vzdálenost mezi lednicí, dřezem a sporákem je větší než 2,7 m. Ignorování poučky o tzv. kuchyňském trojúhelníků může mít za následek zbytečné „běhání kolem plotny“. Je lepší uvažovat o jiném typu linky např. ve tvaru U.
Kuchyňská linka ve tvaru U
Milujete-li pečení a vaření a potřebujete spoustu pracovní plochy a úložních míst, kam si v případě potřeby odložit nádobí a suroviny, bude vás kuchyňská linka ve tvaru U zajímat. Tento typ linky se dá navíc kombinovat s barem a kuchyňským ostrůvkem.
Pro koho je kuchyňská linka U vhodná?
Početné rodiny a jednotlivci pořádající rodinná a přátelská setkání, kteří mají větší kuchyňské prostory a oblíbený typ linky ve tvaru L nepřichází v úvahu.
Výhody kuchyňské linky U
Kdo by neměl o lince ve tvaru U uvažovat?
Kdo vaří minimálně, snídá, obědvá a večeří mimo svůj domov, stačí mu jednoduchá kuchyňská linka ve tvaru I.
Kuchyňská linka ve tvaru I
Jednoduché, praktické a levné místo k vaření, tak to je nejběžnější typ kuchyňské linky ve tvaru I, se kterým se setkáme v bytě, domě nebo na chalupě.
Pro koho je kuchyňská linka I vhodná?
Jednoduchá a rovná linka ve tvaru I má široké využití pro nenáročné jednotlivce a menší rodiny. Díky své praktičnosti a rovné poloze nehrozí, že by uživatel při nenáročné přípravě jídel naběhal kilometry. Všechny důležité spotřebiče jsou v dosahu.
Výhody kuchyňské linky I
Kdo by neměl o lince ve tvaru I uvažovat?
Každý, kdo má vyšší nároky na tvorbu pokrmů ve větším měřítku a k tomu potřebný prostor, by měl uvažovat o složitější kuchyňské lince, která bude splňovat zásadu kuchyňského trojúhelníku. Podle nároků si lze vybrat mezi linkou do tvarů L nebo U, případně vlastního návrhu, který s námi lze nezávazně prodiskutovat.
„V minulosti jsme si u pana Ondráška nechali udělat jídelní stůl z masivu. Protože jsme měli specifické požadavky, část materiálu jsme si obstarali sami. Pan Ondrášek s námi vše ochotně zkonzultoval a poradil. Průběžně s námi byl v kontaktu a vyhověl všem našim přáním. Stůl je krásný, všichni nám ho závidí.“
„Spolupráce s firmou Truhlářství Milan Ondrášek byla bez problémů. V knihovně máme knihovnický pult a nízkou komodu v oddělení pro děti a na chodbě u vchodových dveří box na vracení knih. Pan Ondrášek nám poradil s výběrem materiálu a nabídl vychytávky dle svých zkušeností. Děkujeme.“
Hledáte šikovného truhláře? Napište nám.
Potřebujete poradit s výrobou nebo opravou vašeho nábytku? Pošlete nám zprávu.